August 7, 2011

Angels and Demons tour

Visiting Rome with the kids, I organized an Angels and Demons tour, for them to experience some history and art, related to a thrilling story. (It's in Norwegian).Source: I found a lot of the info from this web page: http://www.italylogue.com/featured-articles/a-self-guided-angels-demons-tour-of-rome.html

Turen er ispedd litt enkel (kunst-)historie.

1. Petersplassen

Plassen er designet av Bernini på midten av 1700-tallet. Midt på plassen står en egyptisk obelisk fra det 13. århundret før kristus.

Støpt ned i bakken, finner du symbolet fra AogD “West Ponente”. Symbolet representerer vinden, en av de fire primordial elementene.

2. Peterskirken

Graven til St. Peter, den første paven, sies å ligge under hovedalteret. Slik er historien: I Romertiden var det en kirkegård nær Circus Maximus, som nå er hagen til vatikanet. I det 4. århundret bygget keiser Constantine en kirke her og begravde den gamle kirkegården. Men i 1447, var det bare ruiner igjen av kirken og gradvis ble den massive St. Peter’s kirken bygget samme sted.

Den gamle gravplassen lå urørt, til 1939, da paven tillott en arkeologisk graving. De håpet å finne etterlevninger etter St. Peter.

Her nede fant de vegger dekket med fresker, malerier av vin, blomster og fugler. På gulvene var det fliser i flotte mønstre, laget av svart og hvite små fliser – et etruskisk mausoleum bygget av noen av de første innbyggerne av Roma.

Rike familier (hedninger) hadde lagt sine døde i små hus, slik at de kunne fortsette å leve sine liv.
De fant kammere fra hedningetiden frem til tidlig kristendom.
Her fant de også marmorsøyler fra alteret av den første kirken.

I graffiti på murveggen sto det “Peter er her”. Men det ble aldri funnet noen kiste., bare en uvanlig arrangerte marmorsøyler som fomet alteret.
Apostelen Peters virkelige navn var Simon, men Jesus kalte ham Peter, som betyr stein.
Jesus sier i bibelen: ‘Du er Peter, og på denne stein skal kirken bygges’

På den gamle kirkegården finnes det en stein – med et enkelt hull i veggen – og når man står der og ser opp ser man direkte opp i sollyset over domen på St Peterskirken.
Selv om det ikke finnes noe bevis på at Peter var begravet der, så designet Michelangelo domen rett over hva han mente var graven.

Info om hvordan å booke en tour under Peterskirken (må bookes måneder før man planlegger å dra):http://www.vatican.va/roman_curia/institutions_connected/uffscavi/documents/rc_ic_uffscavi_doc_gen-%20information_20040112_en.html

3. Det sistinske kapell

Ved siden av ligger det sistinske kapell som også er med i A&D. Det mest berømte her er freskene i taket og på vegger laget av Michelangelo. Taket alene tok ham fire år å male.

4. Castel Sant'Angelo

I boka beskrives det at: Fra Castel Sant' Angelo kommer Langdon seg gjennom en hemmelig tunnel direkte til pavens kammer i vatikanet.

"The Passetto" er koridoren på toppen av den gamle vatikan-veggen. Denne 800m lange passagen ble brukt som rømningsvei for Clement VII til Castel S. Angelo da Roma ble angrepet i 1527.
Bygget på midten av 2. århundret som mausoleum for keiser Hadrian og hans kone.

Fra Largo del Colonnato (just between the Colonade of the Piazza of St. Peter's and the Piazza della Citta Leonina) ta Via dei Corridori og deretter Borgo S. Angelo for å følge koridoren.

7. Piazza Navona - Fontana dei Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi (de fire elvers fontene) er et mesterverk av Gianlorenzo Bernini.

I AogD ble den 4. Preferiti brennmerket med vann-symbolet, lenket til bunnen av fontenen for å dø. Vann representerer en av de fire elementene for Illuminati.

(Collectively, they represent four major rivers of the four continents through which papal authority had spread: the Nile representing Africa, the Danube (Donau) representing Europe, the Ganges representing Asia, and the Río de la Plata representing America.)

I Romertiden ble piazza Navona brukt som arena for sport/løp, derfor har den denne formen. Etterpå har det kommet bygninger i stedet for tribuner.

6. Sant’Agnese in Agone

Sant’Agnese in Agone, kirken på piazza Novano. Bygget på 1700-tallet. Barokk fasade designet av Borromini – Berninis bitre rival. Historien sier at Bernini designet figurine på fontenen til å ha et redselsfullt uttrykk mens de så på Borromini’s fasade, men det var nok ikke slik, for fontenen ble ferdig to år før kirkens fasade var påbegynt.

“Agone”, kirkens navn, var også navnet på sporten/lekene som ble utført på arenaen som var her før, og har kanskje blitt til navnet Navona, som plassen heter i dag.

8. Pantheon

Bygget i 125 før kristus og har vært i konstant bruk som gudshus siden den gang. I starten av AogD tror de hullet er det som blir referert til som “demon hole” i den første gåten.
Hullet ble brukt som pipe for de seremonielle bålene som ble tent på tempelgulvet.

9. Kirke: Santa Maria del Popolo

Kirke ved Piazza del Popolo.
Fasaden av kirken er designet av Bernini.
Her er Chigi Kapellet med Bernini's “Habakkuk and the Angel” (skulptur). Engelen løftet profeten Habakkuk i håret og transporterte ham til Babylon. I AogD er skulpturen er en av fire ledetråder til den skjulte veien i Castel Sant’Angelo.
Chigi kapellet er designet av Raphael (det heter det fordi det ble designet til hans venn og mesén Chigi), deretter ferdigstilte Bernini kapellet mer enn et århundre etter Raphaels død, i 1520.

Kapellet er oktagonalt og representerer jorda omsluttet av sola og de sju klassiske planetene.
Kirken ble bygget på midten av 1500-tallet, men stedet har vært et bønnested siden 1100-tallet.

OBS! Her finnes 2 arbeider av Caravaggio og fresker av Pinturicchio. Kuppelen er dekorert av Raphael.

10. Santa Maria della Vittoria

(Via 20 Settembre, ikke så langt fra Termini stasjonen)

Her er Bernini's skulptur Ecstasy of St. Teresa. Den mest berømte skulpturen i AogD. Denne finnes i Cornaro-kapellet, rett til venstre for alteret. Statuen viser det øyeblikket da St. Teresa hadde et syn av en engel som stakk henne i hjertet – men de fleste som har sett mesterverket ser det som et erotisk arbeid, like mye som en religiøs opplevelse.

Kirken ble bygget tidlig 1700, og det er en liten kirke ut i fra Romersk standard.